Når velmenende tiltak skader mer enn de hjelper

Trenger plastdebatten å justeres i en mer edruelig retning? Har politisk korrekte tiltak så smått begynt å ta over for løsninger som beviselig er mer bærekraftige og miljøvennlige? Dette og mye mer diskuteres på HOLDBAR 2020. 

Tirsdag 3. mars kickstartes HOLDBAR 2020, Norges viktigste arena for å bli opplyst om de seneste nyheter og trender innen produksjon, emballering og håndtering. Årets messe skal romme et vidt spekter av ulike synspunkter, forteller prosjektleder i HOLDBAR, Cecilie Svabø.

– I år vier vi stor oppmerksomhet til temaet fremtidsrettede, bærekraftige løsninger. Da føler vi det er på sin plass å spørre: Har vi funnet riktige “skurker og helter” innen emballasje og forpakning, eller lider dagens ordskifte av en noe forvridd vinkling? Nå åpner vi dørene for et fyrverkeri av meninger på HOLDBAR 2020, og sier “kjør debatt”.  

 INNGANGSBILLETT TIL HOLDBAR 

Hun mener det er behov for flere konstruktive diskusjoner, og forteller at mange av årets foredragsholdere skal prate om plast – på godt og vondt. 

– Det er hevet over enhver tvil at plasten har fått et greit trykk i det siste, men tilhører skammen produsentene eller er det andre som bør bøye nakken her? Og hva kan vi gjøre for å vri debatten i en mer konstruktiv retning? Dette blir et viktig tema på årets messe. Vi forventer økning av både utstillere og besøkende i år, og har hentet inn dyktige, meningssterke fagfolk som skal bidra til å skape en fruktbar debatt. 

Cecilie viser til to eksempler på de mange diskusjonene som er i vinden om dagen. Hun forteller at mange tiltak ved første øyekast virker bærekraftige og miljøvennlige, men ender opp med å kunne bli mer kostbare rent energieffektivt. Hun spør seg: 

Den obligatorisk festede plastkorken. Vil det funke? 

Plastdirektivet fra EU krever at alle flaskekorker innen 2024 skal komme festet på flasken. Målet med tiltaket er å hindre at flere bruskorker resirkuleres, fremfor å havne i naturen. Designendringen alene vil anslagsvis koste mellom 3 og 9 milliarder euro. Kan milliardene brukes på en bedre måte? Kan det være smartere å bruke 3-9 milliarder euro på å innføre Norges verdenskjente pantesystem i flere land? Pantesystemet i Norge sørger årlig for at 88% av alle flasker og bokser som kjøpes returneres for pant. Dette er kun to prosentpoeng unna EU-direktivet krav for innsamlingsgrad på 90%. Kan eksport av norsk pantesystem være et mer effektivt tiltak for å hindre at bruskorker havner på feil sted?

Papirposene – et steg i feil retning? 

Flere store butikkaktører har de seneste år frontet papir fremfor plast som bærepose-alternativ i sine butikker. Skiftet signaliserer til sluttkunden at papir er det mest miljøvennlige alternativet, men stemmer dette? Kanskje ikke. Sammenlignet med plast, er papirposen noe tung. Papirposer er også større i volum, og krever under transport fem ganger så mange paller sammenlignet med plastposer. En liten regnsky er alt som skal til før hankene går i stykker, og kraftig reduserer papirposens sjanse for å bli gjenbrukt. Men om papirposen virkelig er et steg i feil retning, hvordan kan det ha seg at den fortsatt promoteres som primært alternativ i store kjedebutikker? 

– Det er mye feilinformasjon ute og går, men bransjen kan bidra til å prege debatten med argumenter som får “skuta på rett kjøl” igjen. HOLDBAR 2020 skal være et sted hvor bransjen samles for å prate om nettopp disse tingene. Det er et sted hvor man møter bransjens tankeledere og får diskutere fritt med dem. Jeg gleder meg til messeåpningen, og håper å se mange kjente og ukjente fjes der på tirsdag!

 INNGANGSBILLETT TIL HOLDBAR 

Share this: